Wereldliteratuur is een kwestie van goed plannen 2.0

‘When you stop drinking, you have to deal with this marvelous personality that started you drinking in the first place’. Jack Kerouac heeft dit ooit opgeschreven. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat hij naast bekendheid om zijn boeken ook befaamd werd om zijn vrije en ongestructureerde leven, overgoten met alcohol en andere geestverruimende middelen. Het is een combinatie die wel vaker voorkomt: auteurs die ook een ruig leven leiden. Echter zijn er enkele uitzonderingen die hun auteurschap anders aanpakken.

Thomas Mann werd bijvoorbeeld elke dag om acht uur wakker, niet omdat hij een wekker had gezet, nee, gewoon helemaal uit zichzelf. Om half negen precies ontbeet hij met zijn vrouw. En om klokslag negen uur begon hij te schrijven. Hij sloot dan zeer beslist de deur om de rest van de wereld precies drie uur lang te laten voor wat hij was. Ook het schrijven ging zeer gestructureerd, Mann heeft ooit tegen zijn vriend Bertram gezegd: ‘Ik heb wit, volkomen glad papier nodig, prettig vloeiende inkt en een nieuwe, gemakkelijk schrijvende pen. Om te voorkomen dat het een bende wordt gebruik ik een gelinieerde onderlegger.’ Om twaalf uur legde hij zijn pen neer om zich te scheren. Als hij zich ’s ochtends scheerde had hij tegen de avond weer stoppels, door de handeling ’s middags uit te voeren had hij ook tijdens het diner nog gladde wangen. Na het scheren maakte Mann een middagwandeling, vervolgens was het tijd voor het middageten met de kinderen, waarna hij zichzelf een sigaar gunde. Van vier tot vijf ging de auteur altijd even liggen, om vijf uur was er thee en daarna boog hij zich nog even over de klusjes van de dag. Om zeven uur was het dan tijd voor het avondeten. De volgende dag begon het weer van voor af aan. Al met al een zeer georganiseerd dagschema.

Thomas Mann was niet de enige zo’n gestructureerde dagindeling had, De wereldberoemde Haruki Murakami gaat ook zeer georganiseerd te werk. Elke ochtend staat hij om vier uur op, en besteedt minstens vier à vijf uur aan het schrijven. Na het schrijven gaat hij sporten. Dit doet hij om gezond te blijven en nog vele jaren door te kunnen werken. In een interview met NRC zegt Murakami: ‘Zonder fysieke kracht geen discipline; zonder discipline geen fysieke kracht’. Om tien uur ‘s avonds gaat bij Murakami het licht uit, voor hem geen nachtleven.

Veel beroemde schrijvers hielden of houden er een ruig en ongestructureerd leven op na. De gedachte dat chaotische mensen vaak creatiever zijn is algemeen geaccepteerd. Een ongeorganiseerd leven en gebruik van geestverruimende middelen stimuleert de creativiteit. Maar Thomas Mann en Haruki Murakami laten zien dat sommige meesterbreinen het beste gedijen bij rust en regelmaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *