Kunsthoop

De zalen en depots van Nederlandse musea staan vol met de meest bijzondere en wonderbaarlijke (kunst)objecten. De verhalen achter deze werken zijn vaak ontzettend interessant maar worden buiten de muren van de musea maar weinig verteld. In de zesdelige podcast serie Kunsthoop ga ik op zoek naar deze verhalen en presenteer ze op audioformaat, zodat ze voor iedereen te beluisteren zijn.

Afl. 6 – Fleur Roos Rosa de Carvalho over een monotype van Degas
In deze zesde aflevering van Kunsthoop praat ik met Fleur Roos Rosa de Carvalho, conservator prenten en tekeningen van het Van Gogh Museum. De aanleiding voor het gesprek is een bijzondere monotype van de Franse kunstenaar Degas. We praten onder andere over de mythische status die zo’n werk kan hebben en de grenzen tussen prenten en schilderijen, nu en in het verleden. Beluister de aflevering hier.

Afl. 5 – Reinder Storm over historische kaarten
Waarom zijn landkaarten zo aantrekkelijk? Wat is het belang van landkaarten nu we allemaal Google Maps op onze telefoon hebben? En wat is het effect van een landkaart aan het begin van een boek? In deze aflevering van Kunsthoop praat ik met Reinder Storm, conservator cartografie, geografie en reizen bij het Allard Pierson. Beluister de aflevering hier.

Afl. 4 – Jan de Bruijn over een Art Nouveau vaas
Het Kunstmuseum Den Haag kent een lange verzamelgeschiedenis op het gebied van toegepaste kunst en heeft een toonaangevende collectie art nouveau. Op de laatste officiële dag dat we nog ‘Gemeentemuseum Den Haag’ mogen zeggen praat ik met Jan de Bruijn, conservator toegepast kunst over deze collectie en specifiek over art nouveau. Beluister de aflevering hier.

Afl. 3 – Wietse Coppes en Leo Jansen over de brieven van Mondriaan
Alle brieven van Mondriaan bijeenbrengen. Dat is het doel van het Mondriaan Editieproject. In deze aflevering praat ik met Wietse Coppes en Leo Jansen die bezig zijn alle brieven en geschriften van Piet Mondriaan online toegankelijk te maken. Van liefdesbrieven tot zakelijke correspondentie Wietse en Leo hebben het allemaal gelezen. Beluister de aflevering hier.

Afl. 2 – Caro Verbeek over kunsthistorische geuren
Hoe doen we onderzoek naar het gebruik van geuren in de kunstgeschiedenis? In deze tweede aflevering van Kunsthoop praat ik hierover met Caro Verbeek. Van mummies, via de Beanery van Kienholz, tot aan de geur van de maan, Caro heeft het allemaal geroken. Beluister de aflevering hier.

Afl. 1 – Charlotte Hoitsma over een 17de-eeuws kunstkabinet
Veel Nederlandse musea zijn bezig met het dekoloniseren van de museumzalen. De identiteit van zwarte mensen op historische schilderijen worden onderzocht en tekstbordjes worden herschreven. Maar hoe zit het met de toegepaste kunst? In deze eerste aflevering van Kunsthoop ga ik hierover in gesprek met Charlotte Hoitsma. Beluister de aflevering hier.