Pinball Wizard: The Work and Life of Jacqueline de Jong

In 2017 liep ik stage bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Hier werkte ik onder meer als onderzoeksstagiaire aan de overzichtstentoonstelling van kunstenares Jaqueline de Jong. Pinball Wizard: The Work and Life of Jacqueline de Jong was van 9 februari t/m 18 augustus 2019 te zien in het museum.

De Jong werkte tussen 1958 en 1960 bij het Stedelijk Museum. In diezelfde periode ontwikkelde de Situationist International een manifestatie in en rondom dit museum. Deze manifestatie is er nooit gekomen. De Jong werd in juli 1960, vlak na haar vertrek bij het Stedelijk Museum, aangewezen als hoofd van de Nederlandse tak van de Situationist International. Tijdens mijn stage deed ik onderzoek naar deze periode in het leven van De Jong, waarin haar werkzaamheden bij het museum en contacten met de situationisten in elkaar over lijken te vloeien.

De tekst die ik hierover schreef is hier te lezen.

Paintings by Jacqueline de Jong at the exhibition: Pinball Wizard. The Work and Life of Jacqueline de Jong, Stedelijk Museum Amsterdam (9 feb t/m 18 aug 2019). Photograph by author.