Anton Rooskens (1906-1976)

Anton Rooskens (1906-1976), die betrokken was geweest bij de CoBrA-groep, heeft tussen 1935 en 1976 een bijzonder oeuvre bij elkaar geschilderd. Toen Marguerite Tuijn en ik in het voorjaar van 2020 benaderd werden met de vraag of wij wilde werken aan een nieuwe monografie over deze schilder,  was het bijna 45 jaar geleden dat de laatste substantieel publicatie over Rooskens was verschenen.

Detail: Anton Rooskens, zonder titel, ca. 1952.

Tijd voor een nieuwe monografie
Dat er zo opvallend weinig is gepubliceerd over Rooskens kan niet geweten worden aan gebrek aan waardering voor zijn werk. Vanaf omstreeks 1950 had hij twee- of driemaal per jaar een solotentoonstelling, niet alleen in Nederland maar ook vaak in Denemarken, Duitsland, Frankrijk of België. Zijn werk maakte regelmatig deel uit van representatieve, reizende tentoonstellingen van moderne Nederlandse kunst in het buitenland. Het werk van Anton Rooskens is terug te vinden in particuliere collecties in binnen en buitenland maar ook in gerenommeerde musea waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Museum Schiedam, Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen, Louisiana Museum Humlebaek, Kunsthalle Recklinghausen, en het NSU Art Museum Fort Lauderdale.

Tijd voor een nieuwe publicatie. Marguerite Tuijn en ik hebben de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar het oeuvre en leven van Anton Rooskens. Hierbij hebben wij voor het eerst sinds 1976 gebruik kunnen maken van het kunstenaarsarchief. Ook hebben wij het oeuvre van Rooskens in kaart gebracht en zo veel mogelijk werken proberen terug te vinden.

Het onderzoek naar Anton Rooskens wordt gefinancierd door de Stichting Van Eelen-Weeber en ondersteund door een begeleidingscommissie, bestaande uit Ludo van Halem, Matthijs Erdman, Graham Birtwistle en Rosemarie Rooskens. De publicatie zal aan het begin van 2023 verschijnen bij Jap Sam Books.

Detail: Anton Rooskens, Indiaanse motieven, 1950.

Tentoonstelling
Naar aanleiding van het onderzoek voor de nieuwe monografie over Anton Rooskens zijn Marguerite Tuijn en ik gevraagd een tentoonstelling samen te stellen voor Stedelijk Museum Schiedam. Rooskens reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In de tentoonstelling ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Reizen is een belangrijk thema in de moderne kunst, omdat het staat voor vrijheid en kennismaken met nieuwe dingen. Maar tegenwoordig kijken we er ook anders tegenaan, zo laat de tentoonstelling zien. ‘De reizen van Rooskens’ is te zien van van 28 januari t/m 25 juni 2023, in het jaar dat Nederland 75 jaar Cobra viert.

Detail: Anton Rooskens, Secret de la nuit, 1958.

Detail: Anton Rooskens, Birds of Marathea, 1973.