Portfolio
Als kunsthistoricus, tentoonstellingsmaker, schrijver en projectleider werk ik aan diverse tentoonstellingen en projecten in musea en culturele instellingen. Hieronder is een selectie van eerdere projecten.
De Grote Kerk Alkmaar
Voor de Grote Kerk in Alkmaar ontwikkel, cureer en begeleid ik het tentoonstellingsprogramma met hedendaagse kunstenaars. In 2021 ben ik hiermee begonnen toen ik samen met toenmalig directeur Peter Blaauboer heb gewerkt aan het ontwikkelen van het programma Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk Alkmaar. Ieder jaar wordt een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd om een site-specific werk te maken waarbij zij/hij reflecteert op de geschiedenis, locatie en/of rol van de de kerk in Alkmaar. Dit werk is gedurende de zomermaanden gratis te bezoeken. De reeks kent inmiddels vier succesvolle edities: in 2021 Taking a Line for a Walk met kunstenaar Thomas Trum; in 2022 vond Common Ground plaats met Nynke Koster; in 2023 opende de tentoonstelling Dutch Mechanisms met kunstenaar Folkert de Jong; en in de zomer van 2024 de installatie Fossil Remains met kunstenaarsduo Driessens en Verstappen.
In 2024, onder de nieuwe directeur van de Grote Kerk, Naud van Geffen, heb ik het tentoonstellingsprogramma flink kunnen uitbreiden. In het voorjaar van 2024 vindt de eerste editie van een nieuwe serie plaats: Hallelujah! Actuele Altaarstukken. In een tijd waarin de gevolgen van stijgende zeespiegels en extreme weersomstandigheden almaar tastbaar worden, richt de serie zich op het werk van kunstenaars die zich in hun praktijk bezighouden met de klimaatcrisis. In de eerste editie tonen we het nieuwe werk I Wan’na Be Like You van Margit Lukács en Persijn Broersen. Daarnaast ontwikkel ik iedere zomer drie intiemere tentoonstellingen in de consistorie-ruimte van de kerk. Met dit programma is de Grote Kerk Alkmaar de belangrijkste speler binnen de hedendaagse beeldende kunst boven het Noordzeekanaal en brengen we enorme groepen mensen in aanraking met hedendaagse kunst. In 2023 ontving de Grote Kerk Alkmaar namelijk ruim 270.000 bezoekers.
In de rug van de zee – Honderd jaar verbeelding van het landschap in en rond Bergen | Museum Kranenburgh
Vanaf 21 april 2024 presenteert Museum Kranenburgh in de tentoonstelling In de rug van de zee het werk van bijna veertig kunstenaars die zich sinds 1900 – tot op de dag van vandaag – laten inspireren door de natuur en het landschap in en rond Bergen. Hun drijfveren om dit landschap te vereeuwigen lijken van alle tijden: de kunstenaars zijn getroffen door de magische schoonheid, grote gevarieerdheid en inspirerende kwaliteit ervan. Tegelijkertijd is de tentoonstelling een reis langs verschillende artistieke interpretaties van datzelfde landschap, met interessante ontmoetingen die tijd en discipline overstijgen.
Voor de tentoonstelling selecteerde ik sleutelwerken en onverwachte parels uit de collectie van Museum Kranenburgh, naast stukken uit collecties van musea, particulieren en kunstenaars. Hieronder ook een aantal nieuwe, niet eerder museaal getoonde werken. Hieronder werken van Bergense School-kunstenaars als Leo Gestel en Matthieu Wiegman, maar ook van de naoorlogse generatie waaronder Edgar Fernhout en Jaap Mooy, tot en met hedendaagse kunst van onder meer Folkert de Jong en Charlotte Caspers. In de rug van de zee is van 21 april 2024 t/m 11 mei 2025 te zien in Museum Kranenburgh.
Schapen, Stoomtram en Schilderen – De geschiedenis van Hilversum in (zes)honderd objecten | Collectie Hilversum
Voor de Collectie Hilversum maak ik de tentoonstelling Schapen, Stoomtram en Schilderen – De geschiedenis van Hilversum in (zes)honderd objecten. Hiermee sluit Collectie Hilversum aan bij het jubileumjaar Hilversum 600. In honderd voorwerpen geeft de tentoonstelling een beeld van het verleden van Hilversum dat vol nuances zit. Een verleden dat verrast, verbaast, bevestigd en nieuwe perspectieven biedt. De objecten maken in hun individuele details duidelijk hoe onvoorspelbaar en toevallig de grote lijnen van de geschiedenis met elkaar in verbinding staan. Via het digitale component: www.collectiehilversum.nl, een website die speciaal voor het project gemaakt is, kunnen bezoekers zich verder verdiepen in zeshonderd objecten uit de collectie. De tentoonstelling is te zien van 2 maart t/m 30 juni 2024.
Lisa Konno – The Porcelain Body | Museum JAN
Voor Museum JAN cureerde ik de eerste museale solo-tentoonstelling van Lisa Konno: ‘The Porcelain Body‘. In 2022 heeft Konno een residentie gedaan in Arita (Japan) waar ze is gaan werken met porselein. Het werk dat ze daar maakte vormt het uitgangspunt voor haar nieuwe serie speciaal gemaakt voor haar tentoonstelling bij Museum JAN waarin ze reflecteert op de schoonheidsidealen in de Westerse en de Japanse cultuur. De tentoonstelling is te zien van 14 februari t/m 16 juni 2024 in Amstelveen.
Stichting Eugène Brands
Voor Stichting Eugène Brands ben in het beeldmateriaal dat de stichting over de werken van Cobra-kunstenaar Eugène Brands heeft in kaart aan het brengen. Om het oeuvre van Brands in kaart te brengen en beeldmateriaal te kunnen ontsluiten werk ik aan een database die in de toekomst gebruikt zou kunnen worden voor onderzoek naar het oeuvre van Brands.
Anton Rooskens. Beyond Cobra | Voorbij Cobra
Samen met kunsthistorica Marguerite Tuijn heb ik gewerkt aan de nieuwe monografie over Anton Rooskens: Anton Rooskens Beyond Cobra | Voorbij Cobra. Rooskens was betrokken bij de CoBrA-groep (1948-1951) maar heeft ook voor en na die periode veel bijzondere werken gemaakt. De laatste substantiële publicatie verscheen in 1976. Het onderzoek naar Anton Rooskens wordt gefinancierd door de Stichting Van Eelen-Weeber en ondersteund door een begeleidingscommissie, bestaande uit Ludo van Halem, Matthijs Erdman, Graham Birtwistle en Rosemarie Rooskens. De publicatie verscheen op 25 mei 2023 bij Jap Sam Books.
De reizen van Rooskens | Stedelijk Museum Schiedam
Naar aanleiding van het onderzoek voor de nieuwe monografie over Anton Rooskens zijn Marguerite Tuijn en ik gevraagd een tentoonstelling samen te stellen voor Stedelijk Museum Schiedam. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Reizen is een belangrijk thema in de moderne kunst, omdat het staat voor vrijheid en kennismaken met nieuwe dingen. Maar tegenwoordig kijken we er ook anders tegenaan, zo laat de tentoonstelling zien. ‘De reizen van Rooskens’ was te zien van 28 januari t/m 25 juni 2023, in het jaar dat Nederland 75 jaar Cobra vierde.
MELLE – Schilder van een andere werkelijkheid | museum van Bommel van Dam
Voor museum van Bommel van Dam in Venlo heb ik een grote overzichtstentoonstelling mogen maken over de schilder Melle Oldeboerrigter (1908-1976). Tevens werkte ik samen met het museum aan een nieuwe publicatie over de schilder. De aanleiding voor deze tentoonstelling was een grote schenking werken door Stichting Melle aan het museum in 2020. MELLE – Schilder van een andere werkelijkheid was van 18 september 2022 – 26 februari 2023 te zien in museum van Bommel van Dam.
Twist. Bastiaan Woudt | Museum Kranenburgh
In het najaar van 2021 heeft Museum Kranenburgh te Bergen mij benaderd om de tentoonstelling van fotograaf Bastiaan Woudt in 2022 te cureren. Samen met Woudt ben ik door meer dan tien jaar werk gegaan om een gewogen selectie van ca. 25 werken te maken voor de tentoonstelling. De zwaartepunten van het oeuvre van Woudt liggen in de studiofotografie en de reisfotografie, we hebben er voor gekozen om deze twee uit te lichten. De catalogus die bij de tentoonstelling is gemaakt heb ik mogen voorzien van een inleiding. Twist – Bastiaan Woudt, was van 17 april – 18 september 2022 te zien in Museum Kranenburgh in Bergen.
Fondation Constant (2019 – 2021)
In aanloop naar de verhuizing van de bibliotheek van kunstenaar Constant Nieuwenhuys heb ik als projectmedewerker Constants bibliotheek gedocumenteerd en gedigitaliseerd. Vanaf 2020 heb ik tevens meegewerkt aan Constant 1 0 1, een projectjaar waarin Constants 101ste verjaardag wordt gevierd aan de hand van projecten met hedendaagse kunstenaars en makers.
Ontzamelen | De collectie van Otto L. Schaap (2019 – 2021)
In 2019 ben ik begonnen met het registeren van de particuliere collectie van verzamelaar Otto L. Schaap. Otto Schaap heeft mij vervolgens gevraagd om ook het proces van ontzamelen te begeleiden. Namens de verzamelaar heb ik toen verschillende gesprekken gevoerd met musea en veilinghuizen en het proces om nieuwe locaties voor een groot deel van deze prachtige collectie te vinden begeleid.
Podcast – Kunsthoop (2019 – 2020)
De podcast Kunsthoop gaat over de bijzondere museumcollecties van Nederland. Als bedenker en maker interview ik elke aflevering een conservator of onderzoeker over de prachtige verhalen achter de objecten. De onderwerpen variëren van kunsthistorische geuren, antieke meubelen tot de liefdesbrieven van Mondriaan. Ieder gesprek begint met één specifiek kunstwerk en van daaruit duiken we in de geschiedenis en praten we over de relevantie van het object binnen het museum en de samenleving van vandaag.
Galerie-assistent REFLEX Amsterdam (2019-2021)
Naast de dagelijkse taken bij galerie REFLEX heb ik meegewerkt aan de voorbereidingen van de tentoonstellingen: Daniel Firman – Switch Up (21 november 2020 – 27 juni 2021); Helen Beard – The Desire Path (9 mei 2020 – 13 oktober 2020); Group Show – Shaping Dialogues (10 januari 2020 – 18 februari 2020); Gavin Turk – Letting Go (19 oktober 2019 – 24 december 2019); Unseen (2019); David LaChapelle – Act of Nature (4 juni 2019 – 28 september 2019).
ICOM/ICDAD (2017)
Op de conferentie over Art Deco in het Wolfsonian in Miami Beach heb ik het paper ‘Between architecture and graphic design. Studying H.P. Berlage’s early poster design’ gepresenteerd. Een Nederlandse versie van dit artikel is in 2019 gepubliceerd in het 22ste nummer van ART/CLE: Op weg naar een dekoloniaal perspectief (maart 2019).
Eerder:
Registatie- en onderzoeksassistent afficheproject Rijksmuseum Amsterdam, werkervaringsplek (2019)
Onderzoeks-stagiaire/assistent-curator bij het Stedelijk Museum Amsterdam (2017-2018)