Portfolio

Als kunsthistoricus, tentoonstellingsmaker en projectleider werk ik aan diverse tentoonstellingen en projecten in musea en culturele instellingen. Hieronder is een selectie van eerdere projecten. 

Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk Alkmaar
Voor de Grote Kerk in Alkmaar heb ik het kunstprogramma Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk Alkmaar opgezet. Ieder jaar wordt een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd om een site-specific werk te maken waarbij zij/hij reflecteert op de geschiedenis, locatie en/of rol van de de kerk in Alkmaar. Dit werk is gedurende de zomermaanden gratis te bezoeken. Als curator en projectleider heb ik drie succesvolle edities gemaakt. In 2021 organiseerde ik de tentoonstelling Taking a Line for a Walk met kunstenaar Thomas Trum. In 2022 vond Common Ground plaats met Nynke Koster. En in juni 2023 opende de tentoonstelling Dutch Mechanisms met kunstenaar Folkert de Jong. Daarnaast ontwikkel ik ook losse tentoonstellingen voor de Grote Kerk in Alkmaar zoals Dressed for Paradise die in de zomer van 2021 te zien was in de historische consistoriekamer van de kerk.

De geschiedenis van Hilversum in (zes)honderd objecten
Voor de Collectie Hilversum werk ik aan de tentoonstelling De geschiedenis van Hilversum in (zes)honderd objecten. Hiermee sluit Collectie Hilversum aan bij het jubileumjaar Hilversum 600. De tentoonstelling zal openen begin 2024.

Anton Rooskens. Beyond Cobra | Voorbij Cobra
Samen met kunsthistorica Marguerite Tuijn heb ik gewerkt aan de nieuwe monografie over Anton Rooskens: Anton Rooskens Beyond Cobra | Voorbij Cobra. Rooskens was betrokken bij de CoBrA-groep (1948-1951) maar heeft ook voor en na die periode veel bijzondere werken gemaakt. De laatste substantiële publicatie verscheen in 1976. Het onderzoek naar Anton Rooskens wordt gefinancierd door de Stichting Van Eelen-Weeber en ondersteund door een begeleidingscommissie, bestaande uit Ludo van Halem, Matthijs Erdman, Graham Birtwistle en Rosemarie Rooskens. De publicatie verschijnt op 25 mei 2023  bij Jap Sam Books.

De reizen van Rooskens 
Naar aanleiding van het onderzoek voor de nieuwe monografie over Anton Rooskens zijn Marguerite Tuijn en ik gevraagd een tentoonstelling samen te stellen voor Stedelijk Museum Schiedam. De schilder Anton Rooskens (1906-1976) reisde tijdens zijn leven naar heel verschillende landen om inspiratie op te doen voor zijn werk. In ‘De reizen van Rooskens’ zijn schilderijen, gouaches en foto’s te zien die hij tijdens, en geïnspireerd door zijn reizen maakte. Reizen is een belangrijk thema in de moderne kunst, omdat het staat voor vrijheid en kennismaken met nieuwe dingen. Maar tegenwoordig kijken we er ook anders tegenaan, zo laat de tentoonstelling zien. ‘De reizen van Rooskens’ is te zien van van 28 januari t/m 25 juni 2023, in het jaar dat Nederland 75 jaar Cobra viert.

MELLE – Schilder van een andere werkelijkheid
Voor museum van Bommel van Dam in Venlo heb ik een grote overzichtstentoonstelling mogen maken over de schilder Melle Oldeboerrigter (1908-1976). Tevens werkte ik samen met het museum aan een nieuwe publicatie over de schilder. De aanleiding voor deze tentoonstelling was een grote schenking werken door Stichting Melle aan het museum in 2020. MELLE – Schilder van een andere werkelijkheid was van 18 september 2022 – 26 februari 2023 te zien in museum van Bommel van Dam.

Twist – Bastiaan Woudt
In het najaar van 2021 heeft Museum Kranenburgh te Bergen mij benaderd om de tentoonstelling van fotograaf Bastiaan Woudt in 2022 te cureren. Samen met Woudt ben ik door meer dan tien jaar werk gegaan om een gewogen selectie van ca. 25 werken te maken voor de tentoonstelling. De zwaartepunten van het oeuvre van Woudt liggen in de studiofotografie en de reisfotografie, we hebben er voor gekozen om deze twee uit te lichten. De catalogus die bij de tentoonstelling is gemaakt heb ik mogen voorzien van een inleiding. Twist – Bastiaan Woudt, was van  17 april – 18 september 2022 te zien in Museum Kranenburgh in Bergen.

Fondation Constant (2019 – 2021)
In aanloop naar de verhuizing van de bibliotheek van kunstenaar Constant Nieuwenhuys heb ik als projectmedewerker Constants bibliotheek gedocumenteerd en gedigitaliseerd. Vanaf 2020 heb ik tevens meegewerkt aan Constant 1 0 1, een projectjaar waarin Constants 101ste verjaardag wordt gevierd aan de hand van projecten met hedendaagse kunstenaars en makers.

Ontzamelen – De collectie van Otto L. Schaap (2019 – 2021)
In 2019 ben ik begonnen met het registeren van de particuliere collectie van verzamelaar Otto L. Schaap. Otto Schaap heeft mij vervolgens gevraagd om ook het proces van ontzamelen te begeleiden. Namens de verzamelaar heb ik toen verschillende gesprekken gevoerd met musea en veilinghuizen en het proces om nieuwe locaties voor een groot deel van deze prachtige collectie te vinden begeleid.

Podcast – Kunsthoop (2019 – 2020)
De podcast Kunsthoop gaat over de bijzondere museumcollecties van Nederland. Als bedenker en maker interview ik elke aflevering een conservator of onderzoeker over de prachtige verhalen achter de objecten. De onderwerpen variëren van kunsthistorische geuren, antieke meubelen tot de liefdesbrieven van Mondriaan. Ieder gesprek begint met één specifiek kunstwerk en van daaruit duiken we in de geschiedenis en praten we over de relevantie van het object binnen het museum en de samenleving van vandaag.

Galerie-assistent REFLEX Amsterdam (2019-2021)
Naast de dagelijkse taken bij galerie REFLEX heb ik meegewerkt aan de voorbereidingen van de tentoonstellingen: Daniel Firman – Switch Up (21 november 2020 – 27 juni 2021); Helen Beard – The Desire Path (9 mei 2020 – 13 oktober 2020); Group Show – Shaping Dialogues (10 januari 2020 – 18 februari 2020); Gavin Turk – Letting Go (19 oktober 2019 – 24 december 2019); Unseen (2019); David LaChapelle – Act of Nature (4 juni 2019 – 28 september 2019).

ICOM/ICDAD (2017)
Op de conferentie over Art Deco in het Wolfsonian in Miami Beach heb ik het paper ‘Between architecture and graphic design. Studying H.P. Berlage’s early poster design’ gepresenteerd. Een Nederlandse versie van dit artikel is in 2019 gepubliceerd in het 22ste nummer van ART/CLE: Op weg naar een dekoloniaal perspectief (maart 2019).

Eerder:
Registatie- en onderzoeksassistent afficheproject Rijksmuseum Amsterdam, werkervaringsplek (2019)
Onderzoeks-stagiaire/assistent-curator bij het Stedelijk Museum Amsterdam (2017-2018)