Common Ground

8 juli t/m 4 september 2022

Voor de Grote Kerk in Alkmaar heb ik het kunstprogramma Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk Alkmaar ontwikkeld. Ieder jaar wordt een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd om een site-specific werk te maken waarbij zij/hij reflecteert op de geschiedenis, locatie en/of rol van de kerk in Alkmaar. Dit werk is gedurende de zomermaanden gratis te bezoeken. In 2022 vindt de tweede editie van dit programma plaats, kunstenares Nynke Koster maakte het werk Common Ground.

De introductietekst van de tentoonstelling is hieronder te lezen.

Nynke Koster – Common Ground

Voor veel Alkmaarders vormt de Grote Kerk Alkmaar de huiskamer van de stad. Maar wat is dat precies, een huiskamer van de stad? En wie voelt zich hier thuis? De Grote Kerk heeft altijd een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van Alkmaar. Ook vandaag de dag is de kerk voor veel inwoners een ijkpunt. Toch is dat niet voor iedereen het geval.

Nynke Koster – Common Ground

Voor het kunstwerk dat Nynke Koster speciaal voor de Grote Kerk Alkmaar heeft gemaakt is zij de wijken van de stad ingetrokken om in gesprek te gaan met bewoners over hun gevoel van thuis. Zij sprak onder meer met vluchtelingen uit Syrië, bewoners van Bloemwijk, en mensen uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschap over het gevoel van thuis. Voor veel Alkmaarders is AZ thuis. Ook de heilige grasmat komt daarom terug in het werk. Deze verschillende verhalen heeft Koster, samen met afgietsels van ornamenten uit de kerk, verwerkt in Common Ground. Een kunstwerk waarin Koster nieuwe vormen heeft gecreëerd en die de verschillende verhalen over thuis samenbrengt op het hoogkoor van de kerk met als doel een plek te creëren waar iedereen zich thuis kan voelen.

Nynke Koster – Common Ground. Photo: Rick Akkerman

Het werk Common Ground mag betreden worden zodat bezoekers zich helemaal omringt kunnen voelen door de verschillende verhalen over thuis. Het werk is van 8 juli tot 4 september 2022 gratis te bezoeken in de Grote Kerk Alkmaar.

Nynke Koster – Common Ground. Photo: Jan Jong