Fossil Remains

9 juni t/m 8 september 2024

De vloer van de Grote Kerk bestaat uit zerken gemaakt van Belgisch hardsteen (arduin) dat zich ongeveer 300 miljoen jaar geleden heeft gevormd. In deze zerken zijn fossielen te vinden van zeedieren en -organismen die leefden in de tropische zee die de Ardennen toen was. Driessens & Verstappen hebben zich laten inspireren door de fossielen en werpen met Fossil Remains een speculatieve blik op de verre toekomst. Want wat zijn de toekomstige fossielen die zich vormenin onze tijd?

Driessens & Verstappen – 'Fossil Remains' | Foto (uitsnede): Aatjan Renders

Het is tegenwoordig onmogelijk om aan de oceaan te denken zonder dat het probleem van plastic-vervuiling in gedachten opdoemt. Plastic, gemaakt van fossiele brandstoffen, is zo ontworpen dat het ‘onvergankelijk’ is en nooit helemaal uit de natuur zal verdwijnen. Misschien wel de enige manier om het ooit uit het oceaanwater te krijgen, is door te wachten tot het zich op het strand of de oceaanbodem afzet, begraven wordt en versteent. De plastic voorwerpen worden dan permanent opgeslagen in de aardbodem. Het zijn de fossielen van de toekomst die zich bevinden in de aardlaag van het Antropoceen.

Driessens & Verstappen – 'Fossil Remains' | Foto (uitsnede): Aatjan Renders

In Fossil Remains verbinden Driessens & Verstappen de fossielen van het verleden aan die van de toekomst. Op het hoogkoor nemen ze de bezoeker mee in het hypothetisch scenario over de uiteindelijke bestemming van ons plastic afval. Door een speurtocht in de Grote Kerk, gemaakt in samenwerking met stadsarcheoloog Jelle Reumer, leer je meer over de mooiste en meest bijzondere fossielen in de kerkvloer.

Driessens & Verstappen – 'Fossil Remains' | Foto (uitsnede): Aatjan Renders

Driessens & Verstappen

Het Amsterdamse kunstenaarsduo gevormd door Erwin Driessens en Maria Verstappen werkt sinds 1990 samen. Na hun studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en de Rijksakademie te Amsterdam, ontwikkelen ze een veelzijdig oeuvre van software, machines en objecten. Ze zetten oncontroleerbare groei- en transformatieprocessen in om kunstwerken te laten ontstaan. Een belangrijke inspiratiebron hierbij zijn de zelf-organiserende eigenschappen in de natuur. Driessens & Verstappen namen deel aan tal van tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten, o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Pompidou Parijs, Kröller-Müller Museum Otterlo en Eyebeam New York.

Nieuw Licht


Fossil Remains is onderdeel van de serie Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk. Voor dit programma wordt iedere zomer een kunstenaar uitgenodigd om werk te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed van de kerk en de stad.

Driessens & Verstappen geven met Fossil Remains vorm aan de vierde editie van dit jaarlijkse programma.

Driessens & Verstappen – 'Fossil Remains' | Foto (uitsnede): Aatjan Renders