Roos Holleman – Dressed for Paradise

Van 27 juni – 12 september 2021 was de tentoonstelling Dressed for Paradise te bezoeken in de Grote Kerk Alkmaar. In de historische consistoriekamer van de kerk was een nieuwe serie tekeningen van duiven, gemaakt door kunstenares Roos Holleman, te bezichtigen.

De introductietekst van de tentoonstelling is hieronder te lezen.

Roos Holleman – Dressed for Paradise, foto: Rick Akkerman

Immense abstracte sierduiven en bonte fruitduiven wisselen elkaar af in een dans van vorm en kleur. In haar nieuwe serie tekeningen toont beeldend kunstenaar Roos Holleman (Tilburg, 1989) de veelzijdige schoonheid van de duif.  Het larger than life formaat van de tekeningen laat je volledig opgaan in de details van deze vogels. Het zachte pastelkrijt benadrukt de tactiele stoffelijkheid van hun veerdracht. De zwevende compositie, zonder omgevingsruis, roept de vraag op of de vogels levend of dood zijn.

De duif is een toonbeeld van de vaak ingewikkelde relatie tussen mens en dier. Met de keuze van het formaat, het materiaal en het perspectief benadrukt Holleman de menselijke drang om de natuur te willen bestuderen, bezitten, en als het kan zelfs naar onze hand te zetten. Dressed for Paradise bevraagt onze fascinatie met de schoonheid van de natuur en daarmee onze eigen inmenging in haar verloop. Raken mens en dier steeds verder van elkaar verwijderd? Of zijn wij nog altijd verbonden door dezelfde materie? Het paradijs is niet enkel een exotisch en glamoureus oord maar ook een symbolische plek van gezamenlijke oorsprong en terugkeer. Een weelderige tuin waarin mens en dier nader tot elkaar staan.

Eliane Odding is curator van de tentoonstelling Dressed for Paradise.

Roos Holleman – Dressed for Paradise, foto's: Rick Akkerman