Taking a Line for a Walk

Voor de Grote Kerk in Alkmaar heb ik het kunstprogramma Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk Alkmaar ontwikkeld. Ieder jaar wordt een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd om een site-specific werk te maken waarbij zij/hij reflecteert op de geschiedenis, locatie en/of rol van de kerk in Alkmaar. Dit werk is gedurende de zomermaanden gratis te bezoeken. Als curator en projectleider heb ik in 2021 de eerste editie georganiseerd, waarvoor ik kunstenaar Thomas Trum benaderde. De tentoonstelling was van 9 juli – 12 september 2021 te bezoeken in de Grote Kerk Alkmaar.

De introductietekst van de tentoonstelling is hieronder te lezen.

Thomas Trum – Taking a Line for a Walk, foto: Ralph Roelse

Waarom is de Grote Kerk zo enorm groot? Dat is de vraag die centraal staat in de nieuwe serie werken die Thomas Trum (1989) speciaal voor de kerk heeft gemaakt. In de tentoonstelling ‘Taking a Line for a Walk‘ bevraagt Trum de schaal van de kerk en van zijn eigen werk. Waarom is iets zo groot als het is? Wat gebeurt er als iets wordt verkleind of juist vergroot? En hoe ervaren we de enorme ruimte van de kerk als we er schilderijen in plaatsen die deze proporties proberen te evenaren?

Thomas Trum – Taking a Line for a Walk, foto: Ralph Roelse

De kerk vormt al eeuwenlang een inspiratie voor kunstenaars. Halverwege de zeventiende eeuw schilderde Pieter Saenredam het interieur van de Grote Kerk in Alkmaar. Het door Saenredam gekozen perspectief benadrukt het bijzondere lijnenspel in de architectuur van de kerk. Het is dit lijnenspel dat anno 2021 ook Thomas Trum inspireert. Trum probeert het ritme van de architectuur, gevormd door de gewelven, bogen en pilaren van de kerk, te vangen in zijn nieuwe serie werken. Daarbij komen de lijnen, net als in het werk van Saenredam, als vanzelf in het verdwijnpunt samen.

Thomas Trum – Taking a Line for a Walk, foto: Ralph Roelse