TWIST – Bastiaan Woudt

 17 april t/m 18 september 2022

Geïnspireerd door grootmeesters zoals Man Ray, Irving Penn en Richard Avedon begon Bastiaan Woudt meer dan tien jaar geleden te fotograferen. In een razendsnel tempo verwierf Woudt internationale bekendheid met zijn werk. Kranenburgh presenteert de eerste museale tentoonstelling van de in Bergen getogen fotograaf.

TWIST - Bastiaan Woudt, Museum Kranenburgh, Bergen, photo: Bastiaan Woudt

Het werk van Bastiaan Woudt is direct te herkennen aan de zwart-wit beelden. Volgens de fotograaf leidt kleur alleen maar af van het beeld. De grafische kracht van fotografie, de lijnen, vormen en texturen komen volgens Woudt beter tot hun recht zonder kleur, en daarin zit voor hem de essentie van fotografie. Een beeld in zwart-wit neemt een stukje van de realiteit weg. Woudt is dan ook niet opzoek naar een realistische weergave van een plek, persoon of object maar wil mensen meenemen in een beeld en de toeschouwer zijn of haar eigen gevoel en ideeën in laten vinden.

TWIST - Bastiaan Woudt, Museum Kranenburgh, Bergen, photo: Bastiaan Woudt

Het is voornamelijk zijn studiowerk waar Woudt de afgelopen jaren internationaal mee is doorgebroken. De iconische en tijdloze portretten waar duidelijke lijnen en cirkelvormige objecten het werk tot ‘een echter Bastiaan Woudt’ maken benadrukken dat zijn beelden draaien om vorm, structuur en materialiteit. Ook in zijn reisfotografie is de focus op vorm, structuur en materialiteit evident. De tentoonstelling Twist in Museum Kranenburgh brengt het studiowerk en de reisfotografie van Woudt samen. Hoewel de twee soorten in geheel andere omstandigheden tot stand komen, zijn het ontegenzeggelijk werken van hem. Door zich te laten inspireren door de zachte korrel en scherptediepte verhouding van analoge fotografie creëert Woudt beeld die een gevoel van nostalgie oproepen en tegelijkertijd onbetwistbaar werken van Bastiaan Woudt zijn.

TWIST - Bastiaan Woudt, Museum Kranenburgh, Bergen, photo: Bastiaan Woudt

Samen met Bastiaan Woudt cureerde ik voor Museum Kranenburgh de tentoonstelling Twist die van 17 april tot en met 18 september 2022 te zien is in Bergen. De catalogus die bij de tentoonstelling is gemaakt heb ik mogen voorzien van een inleiding en is te verkrijgen via: 1605 Publishers

TWIST - Bastiaan Woudt, Museum Kranenburgh, Bergen, photo: Bastiaan Woudt